История на естествените камъни и кристали

Употреба на естествени камъни и кристали от древните цивилизации

Естествените камъни и кристали са познати още от началото на човешката цивилизация. Широката им употреба започва по времето на древните египтяни, гърци и китайци. Кристалите дори се споменават в Библията няколко пъти.

В началото кристалите са използвани като лечебни инструменти, осигуряващи емоционален и духовен баланс. С течение на времето са се превърнали във всестранни скъпоценни камъни. Древните хора са ги използвали като инструменти за красота, модни изделия и в различни ритуали. Японците и китайците са използвали кристали в своите традиции за гадаене.

Известно е, че древните египтяни са използвали Розов кварц върху кожата си, за да поддържат блестящ тен. Смята се, че Клеопатра се е къпела с парчета Розов кварц, за да запази младостта си. Египетските жени добавяли Розов кварц като съставка за любовна отвара. Също така използвали Малахит на прах подобно на съвременните сенки за очи.

Египет

Камъните и кристалите били изключително важни при погребения. Египтяните винаги слагали кристал на челото на мъртво тяло, защото  вярвали, че кристалът има духовна енергия, която ще води душата на починалия в отвъдния живот.

Гърците също са били привърженици на използването на кристали. Всъщност имената на много съвременни скъпоценни камъни произлизат от гръцки терминологии. Самата дума „кристал“ произлиза от гръцката дума „krustullos“, което означава лед. Гърците вярвали, че кристалите са просто замръзнала вода от небето. Те са търкали хематит или желязна руда върху телата на своите войници като ритуал за защита по време на война.

Римляните също са използвали кристали по подобен начин. Техните войници носели кристални талисмани и амулети, за да осигурят защита от враговете си и да им помогнат да привлекат добър живот.

Наред с древните египтяни, древните шумери и месопотамци също се считат за едни от първите цивилизации, използвали кристали в лечебния и енергийния отдел. Смята се, че са украсявали с кристали като карнеол, лазурит и тюркоаз, за ​​да прогонят негативните енергии и болести. 

Древните китайци са използвали скъпоценни камъни в метод, който е подобен на днешните техники за лечение с кристали. Те са били особено очаровани от нефрита, който според тях притежава мощни сили и въплъщава петте най-важни добродетели –  смелост, милосърдие, справедливост, скромност и мъдрост.

Цветни кристали

Естествените камъни и кристали по времето на Ренесанса

Това увлечение към камъните продължава до 11-ти век и периода на Ренесанса. Тогава се появяват публикации за свойствата на естествените камъни. Експерти провеждат проучвания, за да докажат, че кристалът притежава собствена магическа сила. Това е времето, в което започват да се появяват книги и писания за астрологични произведения. Писателите започват да публикуват наръчници, обсъждащи различни видове скъпоценни камъни, заедно със специфичните сили, които носят, специфичните им приложения и различните заболявания, които могат да излекуват.

Древните култури се придържали към вярата, че кристалите са специални дарове, изпратени от техните богове. Те обаче също вярвали, че кристалите могат да бъдат повредени, особено когато са държани от грешник. Това проправи пътя за появата на техники за кристално почистване, които все още се практикуват широко и до днес.

През периода на Ренесанса хората не са имали достъп до подходящи лекарства и образование. Те просто разчитали на кристали за лечение на специфични заболявания на тялото и дори на ума.

Бижута с естествени камъни и кристали

Модерна ера на кристалите

Древните цивилизации силно утвърдиха употребата и лечебните свойства на кристалите. Следователно, включването на кристално изцеление в ранните времена на съвременната медицина не трябва да е изненада.

Кристалите са били важни в съвременното индийско общество, където хората са били обучавани за важността на Нирвана. Индианците са използвали кристали за цялостно умствено и духовно изцеление, заедно с други традиционни медицински техники.

Освен индийския народ, китайците също възприеха метода за използване на камъни за цялостно здраве. Те въведоха понятието чакри; заявявайки, че човешкото тяло е способно да събуди специфична чакра чрез използване на специален поглъщащ енергия камък.

Когато започна Новата епоха, западните хора възприеха тези холистични концепции и започнаха да използват камъни като цялостен уелнес метод, подобен на днешните техники за лечение с кристали.

През 80-те години търсенето на повече знания за мистериите на кристалите нараства. В отговор експертите публикуваха още изследвания за силата на кристалите. С натрупването на повече информация и изследвания практиката на изцеление с кристали процъфтява изключително много в съвремието. Много съвременни хора използват кристали не само за цялостно здраве, но и за други цели като декор и бижута.

И до днес концепцията за използване на кристали продължава да расте. Чакрите стават все по-широко приета концепция например и търсенето на алтернативни терапии нараства постоянно.

Много хора, включително някои известни знаменитости, се вкопчват в магическите способности на кристалите, за да подобрят живота си. Популярният американски модел Миранда Кер открито сподели своя ритуал за поставяне на мъничко парче розов кварц в левия си сутиен. Този розов кристал е известен с това, че отваря сърдечната чакра; следователно, привличане на всички форми на любов.

Източник: Crystal Healing – Kristin Komak

Използвай промокод BIJU20 за 20% отстъпка до 30 юни!